بهترین متخصص گفتاردرمانی کودکان چه ویژگی هایی دارد؟
متخصص گفتاردرمانی کودکان کیست؟
اطفال با کودکان کار میکند تا مهارتهای ارتباطی آنها را چه کلامی و چه غیرکلامی بهبود بخشد. متخصصان بالینی در آسیبشناسی گفتار کودکان برای پیشگیری، ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات مرتبط با گفتار و زبان با کودکان کار میکنند.
بنابراین، آسیبشناسی گفتار و زبان کودکان چیست؟ آسیبشناسی گفتار و زبان کودکان رشتهای تخصصی است که شامل مطالعه و درمان اختلالات گفتار و زبان، اختلالات صدا و اختلالات بلع در کودکان میشود.
وظایف متخصص گفتاردرمانی کودکان چیست؟
واضح است که هدف متخصصان گفتاردرمانی بهبود تواناییهای ارتباطی در کودکان است، اما آسیبشناسان گفتار کودکان دقیقاً چه میکنند؟ آنها در ابتدا غربالگری و ارزیابی اولیه را انجام داده، سپس اختلال را تشخیص میدهند و بر اساس تشخیص بیماری، مدیریت، مداخله و درمان اختلال را آغاز میکنند.
بنابراین، سه وظیفه اصلی که آنها روزانه انجام میدهند عبارتاند از:
غربالگری و ارزیابی اولیه
گفتاردرمانگر در حین معاینه بیماری جدید، غربالگری اولیه را برای اختلالات گفتار و زبان و بلع انجام میدهد و اطلاعات مربوط به مشکل بیمار را جمعآوری کرده تا ببیند کودک با چه نوع مشکلی دستوپنجه نرم میکند. متخصص پس از غربالگری اولیه، اختلال را ارزیابی میکند و تشخیص میدهد.
تشخیص
گفتاردرمانگر پس از ارزیابی مشکل، آزمایشهای تشخیصی را برای تشخیص دقیق اختلال کودک انجام میدهد. برخی از بیماریهای رایجی که گفتاردرمانگر تشخیص میدهد عبارتاند از:
آپراکسی گفتار، که در آن فرد میداند چه میخواهد بگوید اما نمیتواند آن را بهصورت کامل بیان کند.
دیزآرتری، اختلالی گفتاریحرکتی است که باعث بیانی نامفهوم میشود.
دیسفونی اسپاسمودیک که شامل اسپاسم تارهای صوتی است.
گفتاردرمانگران اغلب با کودکانی کار میکنند که با اختلالات گفتار و زبان مواجه هستند مواجه هستند یا با مشکلات ارتباطی مرتبط با اوتیسم دستوپنجه نرم میکنند. قبل از اینکه متخصص گفتاردرمانی کودکان بتواند درمان خود را شروع کند، باید ناهنجاری را تشخیص دهد.
درمان
گفتاردرمانگر کودکان همراه با ارائه مشاوره به کودک و خانواده درمورد نحوه مدیریت و پیشگیری از اختلال تشخیص دادهشده، خدماتی برای درمان اختلالات ارائه میدهد که شامل درمانهایی درزمینه شناخت، درک و بیان میباشد.
متخصص گفتاردرمانی کودکان چه بیماریهایی را درمان میکند؟
کار با متخصص گفتاردرمانی میتواند برای بسیاری از کودکان مختلف بسیار مفید باشد. طیف گستردهای از بیماریهای مختلف، اختلالات، ناهنجاریها یا مشکلات کلی وجود دارند که میتوانند تحت تأثیر مثبت استفاده از جلسات گفتاردرمانی قرار گیرند. متخصص گفتاردرمانی، کودکان با سنین مختلف را که درگیر مشکلات زیر هستند، ارزیابی و درمان میکند:
تأخیر در رشد اولیه زبان (کودکانی که دیر صحبت میکنند)
تأخیر در یادگیری زبان
لکنت
تأخیر در رشد
مشکل در درک مطلب
ناتوانی در برقراری ارتباطات اجتماعی و مکالمهای و بازی با همسالان
اختلال صدای گفتار(اختلال تولید و تلفظ)
دیسپراکسی (اختلال حرکتی مبتنی بر مغز است که بر مهارتهای حرکتی ظریف و درشت، برنامهریزی حرکتی و هماهنگی تأثیر میگذارد)
ناتوانیهای ذهنی که نیازمند راههای جایگزین برای برقراری ارتباط هستند
اختلال تغذیه
مشکلات ناشی از شکاف کام
اختلال بلع
اختلال یادگیری
انواع تکنیکهای درمانی مورداستفاده در گفتاردرمانی چیست؟
متخصص گفتاردرمانی با کمک روشهای مختلف به درمان کودک شما میپردازد. او با توجه به سن، نوع و شدت اختلال از استراتژیهای مختلفی استفاده میکند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
درمان اختلالات زبانی
برای برقراری ارتباط شفاهی، فرد ابتدا باید بفهمد که طرف مقابل چه میگوید (کلامی). آسیبشناسان زبان-گفتار با بهبود مهارتهای شنیداری، مهارتهای دستور زبان، مهارتهای واژگانی، مهارتهای زبان اجتماعی و مهارتهای خواندن، روی توانایی فرد برای درک و بیان کار میکنند. آنها ازطریق فعالیتها و تکنیکهای مختلف که سفارشی و شخصیسازی شدهاند، به این امر دست مییابند.
درمان تلفظ یا اختلال صدای گفتاری
تلفظ به معنی بیان صداهای مختلف است. متخصصان گفتاردرمانی برای کمک به افرادی که در هنگام تلفظ صداهای مختلف دچار خطا میشوند، از این روش درمانی استفاده میکنند. آنها این کار را با نشان دادن قرارگیری صحیح تلفظ هر حرف انجام میدهند. گفتاردرمانگران از تکنیکها و رویکردهای متعددی مانند مکانیابی آوایی، رویکرد جفتهای کمینه، رویکرد واژگان هستهای، رویکرد چرخهها، درمان با ویژگیهای متمایز و غیره به همراه تکنیکهای نشانهگیری بسته به فرد برای وادار کردن او به تلفظ صحیح کلمه استفاده میکنند.
درمان دهانیحرکتی
افرادی که دارای ضعف یا سفتی عضلانی دهان هستند از درمان دهانیحرکتی سود میبرند. گفتاردرمانگران از تمرینات دهانی که ممکن است شامل ماساژ صورت، دمیدن، مکیدن، جویدن و گاز گرفتن باشند، برای تقویت ماهیچههای عضلانی دهان استفاده میکنند. این تمرینات نه تنها تولید گفتار بهتر را بهبود میبخشند، بلکه به افزایش آگاهی و کارایی فرد در هنگام خوردن، آشامیدن و بلع نیز کمک میکنند.
درمان شنوایی-کلامی
این نوع درمان به کودکان مبتلا به اختلال شنوایی کمک میکند. درمان شنوایی-کلامی از سلسله مراتب خاصی پیروی میکند تا به کودکان کمشنوا کمک کند صداها و گفتار را درک کنند. با آگاهی صدا شروع میشود و بهدنبال آن تمایز صدا، شناسایی صدا و درک صدا قرار میگیرد. توصیه میشود به محض استفاده از سمعک و یا گاشت حلزون ، درمان شنوایی-کلامی را شروع کنید.
درمان اختلالات صدا
صوت درمانی برای افرادی که دچار تغییر در زیر و بم، کیفیت یا بلندی صدا هستند توصیه میشود. آسیبشناسان زبان-گفتار برنامههای بهداشت صوتی و تمرینات صوتی را برای بهبود صدا و رفتار صوتی ارائه میدهند. تکنیکهای مختلفی که در صوت درمانی مورداستفاده قرار میگیرند عبارتاند از: صوت درمانی رزونانسی، تمرینات عملکرد صوتی، دستکاری دیجیتال، تمرینات دستگاه صوتی نیمهبسته و … . این روشهای درمانی بسته به نوع و شدت اختلال صدا استفاده میشوند.
متخصص گفتاردرمانی چه فعالیتهایی را به والدین توصیه میکند؟
متخصص گفتاردرمانی فعالیتهایی مختلفی را در طول گفتاردرمانی انجام میدهد که به بهبود شرایط کودک کمک میکنند. اما انجام این فعالیتها و تمرینها در منزل باعث تسریع روند بهبودی فرزند شما میشود. درواقع آموزش در خانه برای کودکان مبتلا به اختلالات گفتار و زبان بسیار مهم است. والدین میتوانند از فعالیتهای مختلف در خانه برای بهبود مهارتهای گفتاری، زبانی و ارتباطی کودک استفاده کنند. فعالیتها باید طبق دستورالعمل و تجویز آسیبشناس گفتار-زبان انجام شوند. تمرین گفتاردرمانی در خانه باعث افزایش تعامل والدین و کودک میشود. بنابراین، هرگز در جستجوی کمک یک آسیبشناس گفتار-زبان برای انتخاب فعالیتهایی که به بهترین وجه برای نیازهای کودک شما مناسب است، تردید نکنید. در زیر چند فعالیت که میتوان در خانه انجام داد آورده شدهاند:
با فرزند خود تعامل داشته باشید
تعامل اولین گام برای توسعه مهارتهای ارتباطی است. والدین باید تا حد امکان با فرزندان خود تعامل داشته باشند حتی اگر کودک برای درک آن بسیار کوچک باشد. این یک واقعیت شناخته شده است که ما آنچه را میشنویم به زبان میآوریم. زمانی که اطرافیان کودک بیشترین تعامل را با او داشته باشند، همواره مهارتهای زبانی و توانایی ارتباطی کودک را بهبود میبخشند.
با کودکان بازی کنید
بازی به کودک کمک میکند تا بهتر یاد بگیرد. بازیهای وانمودی یکی از بهترین فعالیتها برای کمک به کودک شما برای بهبود مهارتهای زبانی است. در حین بازی، مطمئن شوید که با کودک خود صحبت میکنید و به او اجازه میدهید صحبت کند و به پیشنهادات شما پاسخ دهد. این کار تعامل را تضمین میکند. شما میتوانید در حین بازی دستورالعملهایی برای بهبود درک آنها از دستورات کلامی ارائه دهید. شما میتوانید با درخواست از آنها برای نام بردن چیزها و موارد درگیر در نمایش، واژگان دریافتی و بیانی را توسعه دهید.
از بازیهای تقلیدی بهره ببرید
به کودک کمک کنید تا ازطریق بازیهای مختلف از اعمال شما ازجمله حرکات دست، حالات صورت و صداها تقلید کند و برای پاسخ صحیح به آنها پاداش دهید. کودکان قبل از شروع به صحبت تقلید میکنند. تقلید پله ارتباط کلامی است. کودکان با تقلید از اعمال و صداها و بهدنبال آن کلمات و جملات ارتباط خود را یاد میگیرند و بهبود میبخشند.
از بازیهای حافظه استفاده کنید
بازیهای حافظه به کشش مغز کودک شما کمک میکنند. بازیهایی مانند بازیهای رومیزی، تطبیق شی به شی/تصویر به شی و غیره حافظه بصری و توجه پایدار آنها را توسعه میدهند. بازیهای حافظه به بهبود مهارتهای شناختی همراه با مهارتهای زبانی کمک میکنند.
تمرینات دهانیحرکتی انجام دهید
این تمرینات به افرادی که دارای عضلات ضعیف یا سفت عضلانی دهان هستند کمک میکنند. تلفظ حروف مختلف به تمرینهای متفاوتی نیاز دارد. یکی از این تمرینها، بلند کردن زبان است که به بهبود قدرت و انعطاف زبان برای وضوح بهتر گفتار کمک میکند.
منابع
speechpathologygraduateprograms.org
chatterbox.com.au
pathways.org
prayatna.co.in