اخبار و مقالات

همی پلژی
تعداد نظرات :1
آنچه در این مطلب میخوانید ..

همی پلژی (فلج یک طرف بدن) چیست و چگونه درمان می‌شود؟

همی پلژی اختلالی است که به‌دلیل آسیب‌ وارده به مغز یا نخاع ایجاد می‌شود و می‌تواند روی صورت، بازو و پا تأثیر بگذارد. همی پلژی می‌تواند بسته به علت، موقت یا دائمی باشد.

همی پلژی چیست؟

همی پلژی فلجی است که فقط یک طرف بدن را درگیر می‌کند و باعث می‌شود بیمار قادر نباشد ماهیچه‌های قسمت آسیب‌دیده را حرکت دهد یا کنترل کند. بنابراین عضلات درگیر این بیماری کاملاً سست می‌شوند. همی پلژی یا سمت راست (همی پلژی راست) یا سمت چپ بدن (همی پلژی چپ) را تحت تأثیر قرار می‌دهد و ستون فقرات خط جداکننده بین دو نیمه است.

همی پلژی ممکن است صورت، بازو و پای شما را در یک طرف بدن به طرق مختلف تحت تأثیر قرار دهد: فلج ممکن است در تمام این سه ناحیه بدن وجود نداشته باشد یا با شدتی یکسان بر روی سه ناحیه تأثیر نگذارد. حتی برخی از شرایط نادر وجود دارند که باعث می‌شوند همی پلژی بیاید و برود و یک یا هر دو طرف بدن را درگیر کند.

انواع همی پلژی

انواع همی پلژی شامل موارد زیر هستند:

همی پلژی صورت. افراد مبتلا به همی پلژی صورت، با فلج ماهیچه‌های یک طرف صورت خود مواجه می‌شوند. همی پلژی صورت ممکن است با یک همی پلژی خفیف در سایر نقاط بدن همراه باشد.

همی پلژی ستون فقرات. همی پلژی ستون فقرات به‌عنوان سندرم براون سکوارد نیز شناخته می‌شود. این نوع همی پلژی شامل آسیب در یک طرف نخاع است که منجر به فلج شدن در همان سمت بدن می‌شود. همچنین باعث از بین رفتن احساس درد و دما در طرف مقابل بدن می‌شود.

همی پلژی طرف مقابل. این نوع همی پلژی به فلج در طرف مقابل بدن اشاره دارد که آسیب مغزی در آن رخ می‌دهد.

همی پلژی اسپاستیک. همی پلژی اسپاستیک نوعی از فلج مغزی است که عمدتاً یک طرف بدن را درگیر می‌کند. عضلات سمت آسیب‌دیده دائماً منقبض یا اسپاستیک هستند.

همی پلژی متناوب کودکی. همی پلژی متناوب دوران کودکی معمولاً کودکان زیر 18 ماه را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث بروز دوره‌های مکرر همی پلژی می‌شود که یک یا هر دو طرف بدن را درگیر می‌کنند.

تفاوت بین همی پلژی و همی پارزی

همی ‌پلژی به‌خاطر از دست دادن شدید یا کامل قدرت اتفاق میفتد و منجر به فلج شده، درحالی‌که همی‌ پارزی به‌صورت کاهش جزئی قدرت ظاهر می‌شود. آسیب خفیف تا متوسط عصب یا مغز باعث ایجاد همی ‌پارزی شده ولی آسیب متوسط تا شدید به اعصاب یا بخش‌هایی از مغز که در ارتباط بین مغز و ماهیچه‌ها هستند، باعث ایجاد همی پلژی می‌شود. هر دو اصطلاح به معنای از دست دادن حرکت و احتمالاً احساس در یک طرف بدن است، بااین‌حال از نظر شدت متفاوت هستند.

علائم همی پلژی

همی پلژی سمت چپ یا راست بدن را درگیر می‌کند.

اگر سمت چپ مغز آسیب ببیند، فلج در سمت راست بدن رخ می‌دهد، درحالی‌که آسیب در سمت راست مغز باعث ایجاد علائم در سمت چپ بدن می‌شود.

علائم می‌توانند ازنظر شدت متفاوت باشند و می‌توانند بیماران مختلف را به اشکال متفاوت تحت تأثیر قرار دهند. آن‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

از دست دادن یا عدم تعادل

مشکل در راه رفتن

ناتوانی در گرفتن اشیا

اختلال در هماهنگی

خستگی عضلانی

همچنین ممکن است فرد به‌دلیل آسیب مغزی تروماتیک علائمی را تجربه کند. این‌ علائم شامل موارد زیر هستند:

تغییر در رفتار

مشکل در صحبت کردن

تشنج

مشکل در تمرکز، حافظه، توجه یا تفکر

سردرگمی، آشفتگی و بی‌قراری

کودکان مبتلا به همی پلژی ممکن است علائمی مانند موارد زیر داشته باشند:

تأخیر در راه رفتن

روی انگشتان پا راه رفتن

مشت نگه داشتن یک دست

ترجیح دادن یک دست بر دست دیگر قبل از سن 12 سالگی

چه بیماری‌هایی باعث همی پلژی می‌شوند؟

بیماری‌هایی که باعث ایجاد همی پلژی می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

سکته مغزی یا حملات ایسکمی گذرا (TIAs)

آنوریسم و خونریزی در داخل مغز

ضربه مغزی و آسیب‌های تروماتیک مغزی (TBIs)

آسیب‌های نخاعی

آسیب‌های وارده بر نوزاد در هنگام تولد یا اوایل کودکی

بیماری‌های مادرزادی (که هنگام تولد به آن مبتلا می‌شوید) مانند همی پلژی متناوب کودکی

بیماری فلج صورت مانند فلج بل

تشنج و صرع

خونریزی بین مغز و لایه‌های بیرونی آن (هماتوم ساب دورال یا خونریزی زیر عنکبوتیه) یا بین جمجمه و غشای خارجی مغز (هماتوم اپی‌دورال)

تومورهای مغزی (ازجمله سرطان)

بیماری‌های سیستم عصبی، به‌ویژه شرایط خودایمنی و التهابی، مانند مولتیپل اسکلروزیس یا لکوانسفالوپاتی چندکانونی پیشرونده (PML)

عفونت‌های تأثیرگذار بر سیستم عصبی مانند آنسفالیت، مننژیت یا سندرم رامسی هانت

سردردهای میگرنی (زمانی که این سردردها با همی پلژی همراه باشند، به‌عنوان میگرن همی پلژیک شناخته می‌شوند)

تشخیص همی پلژی

ممکن است فرد به یک یا چند آزمایش برای کمک به تشخیص بیماری زمینه‌ای که باعث همی پلژی می‌شود نیاز داشته باشد. در برخی موارد، پزشکان ممکن است تکرار آزمایش‌ها را در زمان‌های مختلف برای کمک به تعیین علت توصیه کنند.

برخی از آزمایشات ممکن عبارت‌اند از:

آزمایش خون

اسکن تصویربرداری مغز

اسکن عروق خونی

درمان همی پلژی

گزینه‌های درمانی همی پلژی به علت همی پلژی و شدت علائم بستگی دارند. افراد مبتلا به همی پلژی اغلب تحت توانبخشی چند رشته‌ای شامل فیزیوتراپ‌ها، درمانگران توانبخشی و متخصصان سلامت روان قرار می‌گیرند.

فیزیوتراپی

کار با فیزیوتراپ به بیمار مبتلا به همی پلژی این امکان را می‌دهد تا توانایی تعادل، تقویت قدرت و هماهنگی حرکت خود را توسعه دهد. فیزیوتراپ همچنین می‌تواند به کشش عضلات سفت و اسپاستیک کمک کند.

حرکت‌درمانی با محدودیت‌های اصلاح‌شده (mCIMT)

حرکت‌درمانی با از محدودیت اصلاح‌شده شامل مهار قسمتی از بدن است که تحت تأثیر همی پلژی قرار نگرفته است. این گزینه درمانی طرف ضعیف‌تر شما را مجبور به جبران می‌کند و هدف آن بهبود کنترل و تحرک عضلانی است.

مطالعه‌ای کوچک در سال 2018 به این نتیجه رسید که گنجاندن حرکت‌درمانی با محدودیت‌های اصلاح‌شده در توانبخشی سکته مغزی ممکن است مؤثرتر از درمان‌های سنتی به تنهایی باشد.

دستگاه‌های کمکی

برخی از فیزیوتراپ‌ها ممکن است استفاده از بریس، عصا، ویلچر یا واکر را توصیه کنند. استفاده از یک دستگاه کمکی ممکن است به بهبود کنترل و تحرک عضلانی کمک کند.

ایده خوبی است که با یک متخصص مشورت کنید تا بدانید کدام دستگاه برای شما بهترین عملکرد را فراهم می‌کند. او همچنین ممکن است تغییراتی را که می‌توانید در خانه‌تان انجام دهید، مانند صندلی‌های مناسب حمام، سطح شیب‌دار و میله‌های دستگیره را توصیه می‌کند.

درمان ذهنی

تصور حرکت دادن نیمه فلج بدن ممکن است به فعال شدن بخش‌هایی از مغز که مسئول حرکت هستند کمک کند. تصویرسازی ذهنی اغلب با روش‌های درمانی دیگر همراه است و به ندرت به تنهایی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مطالعه‌ای متاآنالیز با بررسی نتایج 23 مطالعه نشان داد که تصویرسازی ذهنی ممکن است گزینه درمانی مؤثری برای بازیابی قدرت درصورت ترکیب با فیزیوتراپی باشد.

تحریک الکتریکی

یک متخصص می‌تواند با استفاده از پدهای الکتریکی به تحریک حرکت عضلانی کمک کند. الکتریسیته به ماهیچه‌هایی که نمی‌توانید آگاهانه حرکت دهید اجازه می‌دهد تا منقبض شوند. هدف تحریک الکتریکی کاهش عدم تعادل در سمت آسیب‌دیده مغز و بهبود انعطاف‌پذیری مغز است.

منابع

my.clevelandclinic.org

medicalnewstoday.com

healthline.com

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلتر قیمت
فیلتر قیمت - slider
210,000تومان250,000تومان